Twitter, hepimizin bildiği gibi kişilerin, kurumların o an ne yaptıklarını, ne hissettiklerini, düşüncelerini, görüşlerini paylaştıkları kısa mesajların yer aldığı bir mikroblog. Kişisel olarak kullanıldığı gibi son dönemlerdeki sosyal medya patlamalarından sonra markalarında fazlasıyla tercih ettiği bir sosyal ağ
Twitter kullanımı ile ilgili elbette platformun getirdiği bazı kurallar var. Ancak bu konuda asıl önem taşıyan nokta bir markanın twitter kullanımında kurumsal kimliğini ön plana çıkararak, twitter’ı bir pazarlama aracı haline getirmektir. Markalar için sosyal medya ağlarında yer almak artık trend olmaktan çıkıp, bir çok örnekle birlikte pazarlama-satış kanallarına yaptığı olumlu etkiyle bilinmektedir. Peki, markalar twitter ağını nasıl kullanmalı?
Twitter için tasarım: İlk etapta takipçileriniz sayfanızı ziyaret ettiğinde onlara markanızla ilgili kurumsal bir algı oluşturmalısınız. Markanızın sembolü ya da ürünü her neyse onu ön plana çıkaran bir arka plan görseli kullanılmalı. Kapak ve arka plan görselinizin farklı olması gerekir. (ürün ve logo ayrı ayrı kullanılabilir) Çünkü kişilerin ilk 10 saniyede sizinle ilgili kısmen de olsa bir fikri oluşur. Tabii ki, markanızın ürün/hizmetlerine attığınız görsel tweet’ler ile de yer vermelisiniz. Böylelikle takipçilerinizin hafızasında daha kalıcı bir yer edinirsiniz.
Kullanıcı adı: Twitter’da markanız ile ilgili tek bir kullanıcı adınız olmalı ve tüm sosyal ağlarda bu adı kullanmalısınız. Özellikle kısaltmalardan uzak durun! Takipçiler direkt olarak markanın adını yazarak aratırlar. Birkaç markaya sahip olsanız da hepsini birleştirdiğiniz asıl adınız ne ise kullanıcı adınız olmalı.
Profil bilgileri: Takipçilerinizin sizi tanıması için en önemli kısımdır. İster tweet’leriniz ile ister profiliniz ile onlara kendinizi anlatmalısınız. Şu bilgilere yer vermeniz markanız açısından önem taşır;
– Sektörünüzün adı
– Vizyon ve misyonunuz
– Referanslarınız
– Müşterilerinizin görüşleri
Diğer sosyal ağlar: Twitter dışındaki sosyal ağları da kullanmalısınız. En çok tercih edilen Facebook, Google+, Linkedın gibi hesaplarınızı bağlamayı unutmayın. Her ağın takipçileri farklı olabilir, böylelikle takipçi kazanma şansınız da doğabilir.
Paylaşımlar: Twitter ağındaki paylaşımlarınız ile kendinizi anlattıktan sonra, kampanyalarınız ve duyurularınıza yer vermenizde fayda var. Tabii 140 karakter sınırını göz önünde bulundurmalısınız. Bu konudaki önerim kampanyalarınız ile açıklayıcı olmak için infografikler de oluşturabilirsiniz. Böylelikle mesajlarınız açık ve net ulaşır, aynı zamanda web sitenize, bloglarınıza link vermeyi ihmal etmeyin!
Takipçiler: Şüphesiz daha fazla kişiye ulaşmak için daha çok takipçi kazanmalısınız. Hem farklı sosyal ağlarınız ile hem de paylaşımlarınız ile takipçilerinizi elinizde tutmalısınız. Paylaşımlarınız sıkıcı olmamalı, markanızı ön plana çıkarırken unutmayın hayat devam ediyor, zamanla güncel konular ile ilgili de paylaşımlara yer verebilirsiniz. Tabii bunun için markanızın sektörü çok önemli… Herkesi takip etmemelisiniz, çünkü siz bir markasınız. İlk etapta fazla takipçiden çok kaliteli takipçiler üzerinde yoğunlaşmalısınız.
Tüm bunlar markanızın twitter ağındaki konumu için son derece önem taşır. Hepsi bir bütün olarak düşünülmeli, markaya dair stratejiler geliştirilmeli. Tüm bunları yaparken sosyal medya uzmanlarından destek almanız yararınıza olacaktır.
Ece YAR