Üniversiteler güçlerini, akademik kadroları ve programlarından aldıkları kadar, doğru planlanmış iletişim stratejileri ile oluşturdukları imajları ve bilinirlikleri ile de sağlarlar. İletişim stratejilerini doğru planlamak ise kullanılacak bütün tanıtım araçlarını etkin kullanmayı gerektirir.
Türkiye’de devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısındaki hızlı artış, üniversiteler arasında kıyasıya bir rekabet ortamının doğmasına yol açmıştır. Bu durum, üniversitelerin çok boyutlu ve tüm mecralarda görünmeyi hedefleyen bir iletişim stratejisi yürütmesini zorunlu kılmıştır.
Öte yandan üniversitelerin, öğrenci sayısını ve niteliğini artırmak için, tanıtım araçlarını yoğun olarak kullanmaları da kaçılmaz olmuştur. Yazılı ve görsel basın, fuarlar, tanıtım çadırları, kurumsal web siteleri, sosyal medya araçları, etkinlikler, promosyonel ürünler, doğrudan postalama gibi birçok araç, tercih dönemleri başta olmak üzere, bütün yıla yayılan frekanslarla etkin olarak kullanılmaktadır.
Oysa üniversiteler, hangi tanıtım aracının daha etkin olduğunu kesin olarak bilirlerse, tanıtıma ayırdıkları kaynaklar da daha etkili ve verimli olacaktır. Çünkü tanıtım ve pazarlamaya ayırdığı maddi gücünü, insan gücünü ve zamanını en etkili şekilde kullanacak ve böylece en az girdi ile en fazla verime ulaşacaktır. Yani adayların tercihlerini yaparken hangi iletişim kanallarından yararlandığını bilen üniversiteler, doğru yerde doğru zamanda onlarla buluşarak kısıtlı bütçelerini etkin kullanabilme olanağına sahip olacaklardır.
Üniversitelerin kendini, genç üniversite adaylarına daha etkin ve daha hızlı aktarabilmesi için geleneksel tanıtım yapılarından sıyrılıp, adayların profillerine uygun tanıtım araçlarını bulma ve onların ilgisini çekecek yöntemler geliştirme zorunlulukları, bu anlamda kaçınılmaz bir sonuçtur. Yeni çağın iletişim araçlarını benimseyen üniversitelerin ise daha nitelikli ve daha çok sayıda öğrenciye ulaşmaları elbette mümkündür.
Yapılan bir araştırmanın da (*) ispat ettiği gibi, yukarıda sıraladığımız tanıtım araçları arasında; yaşamakta olduğumuz “dijital çağın” da etkisiyle web sitesi, Google reklamları, videolar ve sosyal medya hesapları bir adım öne çıkmıştır. Bu mecraları etkin ve düzenli kullanan üniversiteler, aday öğrencilere doğrudan ve kolayca ulaşmaktadır. Üstelik dijital pazarlama araçları olarak özetlenebilecek bu mecralar, geleneksel tanıtım araçlarına göre son derece ekonomiktir.
(*) Kaynak: Tübitak – dergipark.org.tr