Pandeminin sosyal hayata etkisinin en yoğun olduğu dönemlerde, milyonlarca insan dışarı çıkamadı ama alışveriş yapmayı da bırakmadı. Dijital dünyanın izin verdiği ölçüde hayatımıza devam etmeye çalıştık. İhtiyaçlarımızı çevrimiçi alışveriş ile giderdik.
Ödeme altyapısı sağlayan Iyzico’nun topladığı alışveriş verilerine göre çevrimiçi alışveriş kullanımı epey yükselişe geçti. Bu verileri incelediğimizde en çok kullanılan ödeme metodunun kredi kartı olduğunu görüyoruz. Alışverişlerin %62’si kredi kartı ile yapılırken %38’i banka kartı ile gerçekleşti. Ortalama sepet tutarına baktığımızda da kredi kartı ile yapılan alışverişte daha yüksek tutarlarda satın almalar gerçekleşiyor. Ortalama sepet tutarları; kredi kartı ile 208 TL, banka kartı ile 93 TL oldu.
Yapılan alışverişlerin çok büyük kısmı tek çekim şeklinde gerçekleşti. Bu gösteriyor ki tüketiciler çevrimiçi alışverişte taksitli alışverişten uzak durmayı tercih ediyor.
Çevrimiçi alışverişlerin mobil – web dengesi birbirine yakınken dikkate değer bir veri sepet tutarlarında kendini gösteriyor. Bilgisayardan yapılan alışverişlerde ortalama sepet tutarı 280 TL iken mobilde yapılan alışverişlerde ortalama sepet tutarı 97 TL. Buradan insanların büyük alışverişlerde daha çok güven hissetmek istediğini bu sebeple daha çok hakim olabildikleri bir cihaza geçmek istediklerini çıkartabiliriz. Buradan yola çıkarak dijital pazarlama faaliyetlerini yürütürken yüksek meblağlardaki ürünlerde müşterileri mobilde incelemeye yönlendirirken, webte satın almaya yönlendirebiliriz.
Evlere kapılan dönemlerde insanlar en çok okumayı tercih etti. Kitap ve eğitim kategorisindeki alışverişler birinci sıraya ulaştı. Temel ihtiyaçlarımızdan olan gıdaya ulaşımımız fiziksel olarak sakıncalı olmaya başlayınca gıda ihtiyaçlarımızı da çevrimiçi alışveriş ile temin etmeye başladık ve böylece en çok tercih edilen ikinci kategori gıda oldu.
Tüketici davranışlarını dönemsel olarak iyi incelemek ve anlamak işletmenizin dijital pazarlama faaliyetleri açısından güçlü yolu tercih etmenizi sağlayabilir. Değişen tüketici davranışlarını ve devamında değişen dünyayı takip etmeyi unutmayın.