Reklamverenlerin Yeni Gözdesi: Mobil Oyun Dünyası!

Blog

Bazıları için boş zamanları eğlenceli hale getiren bir aktivite, bazıları için de bir tutku olan mobil oyunlar, hızla gelişen ve büyük yatırımların yapıldığı bir sektör durumunda. Özellikle son yıllarda ülkemizde gerçekleşen Peak Games, Gram Games ve Masomo gibi oyun şirketlerinin satışları ile mobil oyunlara karşı olan bakış açısı tamamen değişti. Artık şirket ve reklamverenler mobil oyun dünyasında yer almak için birbirleriyle yarışıyor.

 

2023’te 70 bin şirket mobil oyunlara reklam verecek.

Hayatımıza 25 yıl önce giren ve pandeminin de etkisiyle ciddi bir büyüme gösteren mobil oyunlar, geleceğin dünyasında önemli bir yere sahip olacak gibi görünüyor. Küresel Mobil Oyun Pazarı 2021 araştırmasına göre 2020’de 98 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektörün, 2030’a kadar her yıl %11 büyüyerek 272 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Reklam zekası teknolojileri şirketi SocialPeta’nın 70’ten fazla ülkeyi kapsayan geniş araştırmasına göre de mobil oyunlara reklamveren şirketlerinin 2 yıl içinde 70 bine ulaşması bekleniyor.

Araştırmalar ışığında 2021’de mobil oyun pazarında yaklaşık 65 bin farklı reklamverenin olduğu ve her ay ortalama 20 bin aktif reklamverenin yatırım yaptığı biliniyor. Reklam harcamalarına bölgesel olarak bakıldığında ise Kuzey Amerika kıtası bir önceki yıla oranla %18,72’lik artış ile birinci sıradaki yerini koruyor.

 

Mobil oyun reklamlarının %86’sı video içeriklerden oluşuyor.

Detaylı verilere ulaşabildiğimiz 2021 yılında, bir önceki yıla kıyasla reklamların sayısı %200 oranında arttı. Bu artan reklamlarla birlikte dikkat çekmek, diğer reklamlardan ayrışmak da daha önemli hale geldi. Mobil cihazlarda 5G ağlarının yükseltilmesi ve mobil teknolojilerin gelişmesiyle birlikte mobil oyun sektöründe video reklamlar “dikkat çekici reklam” modeli olarak hemen yerini aldı.

 

Mobil oyunlarda Android – iOS yarışı.

Dünya genelinde Android kullanım sayısının fazla olması ve Google Play’in üreticilere kolaylıklar sağlamasından dolayı Android tabanlı oyun sayısı daha fazla. Dolayısıyla da iOS tabanlı oyunları tercih eden reklamverenlerin oranı %33,27’de kalırken, Android oyunlar reklam pastasının büyük çoğunluğunu alıyor. 

İndirme sayılarına ve gelirlere bakıldığında App Store’un en iyi 3 oyununda Subway Suffers, Project Makeover ve Roblox yer alırken, Google Play’in ilk üçünde ise Gerena Free Fire, Subway Suffers ve Ludo King’i bulunuyor.

 

İstanbul, uluslararası oyun endüstrisi için merkezi konumunda.

Mart ayında İstanbul’da gerçekleşen “Google ve Deconstructor of Fun Gaming” etkinliğinde oyun dünyasının önde gelen yatırımcıları bir araya geldi. İşte mobil oyun dünyası liderlerinin söyledikleri:

 

Michail Katkoff, CEO Savage Game Studios & Founder, Deconstructor of Fun

“Türkiye oyun sektörü tartışmasız yükselişte ve bu fırsatı hızlandırmanın bir yolu var; melek yatırımcılık. Melek yatırımcılık, yani kurucuların birbirlerinin şirketlerine yatırım yapmaları, Türkiye’deki oyun ağını büyütmenin en kritik yolu. Örneğin, Deconstructor of Fun & Google İstanbul etkinliğindeki konuşmacıları düşünürseniz, ben onların şirketlerine, onlar da benimkine yatırım yaptı. Bu elbette bir kazan-kazan durumu ama aynı zamanda birbirimizin girişimlerine ilgi duyduğumuz anlamına da geliyor.” 

 

Sophie Vo, Studio & Game Lead, Voodoo

“Geçmişten zaten bildiğimizi düşündüğümüz ya da şimdiki zamandan gözlemlediğimiz şeyler konusunda haklı olmak isteriz. Ancak tekrar tekrar öğrendiğim bir şey var ki, pazarlar hızla gelişirken her zaman öğrenecek yeni bir şeyiniz var. Kendi bildikleriniz hakkında eleştirel olun ve varsayımlarınızı her zaman hızlı bir şekilde test edin. Oyun sektörü kendi bilginizden çok daha hızlı hareket ediyor, bu nedenle sektörde ne kadar deneyiminiz olursa olsun sürekli test ederek öğrenmeniz gerekiyor.”

 

Javier Barnes, Game Design and F2P Specialist, King

“Oyun ekonomisi söz konusu olduğunda sadece sistem içinde düşünmeye meyilliyiz ama oyuncuları ve eğlenceyi göz ardı edemeyiz. Bir satın alma oluyorsa eğer, burada seçim yapan bir kişiden bahsediyoruz demektir. Bu nedenle, oyuncuların neye değer verdiğini, ne için ödemeye istekli olduklarını ve ayrıca oyunda ne için ödeme yapmak istemeyeceklerini bilmek çok önemli. Kesinlikle ödemek istemeyecekleri şeylerden para kazanmaya çalışırsanız, gelir elde edersiniz, ancak aynı zamanda kitlenizi de kaybedebilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Menü