Üniversite Tercih Döneminde Yanınızdayız

Blog, Üniversite

Eğitim sektörü ve onun bir alt dalı olarak üniversiteler, son yıllarda gittikçe yıldızı parlayan, yoğun talebin olduğu bir sektördür. Bu talep doğrultusunda da çok yoğun bir rekabet kaçınılmaz olmaktadır. Bu rekabette doğru ve etkin biçimde yer alabilmek için yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin de adayların daha çok tercih ettiği kanal aracılığı ile olmasında fayda görülmektedir.

Türkiye’de Y Kuşağı irdelendiğinde, günün neredeyse 6 saatini internette geçiren bir nesil olduğu görülmektedir. Genç kuşağın araştırma, öğrenme, karar alma mekanizmaları, bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanma biçimleri artık çok farklıdır.

Özellikle tercih dönemi sürecinde yapılan tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde gençlerle bilgi paylaşımı ve onların iletişim halinde olduğu tüm platformlarda bulunulması, üniversitelerin tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin beklenen sonucu yaratmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Geçtiğimiz dönemde yapılan bir araştırma (*) göstermiştir ki, aday öğrencilerin üniversite tercihlerini; internet kullanımı, Google reklamları ve sosyal medya hesapları belirlemiştir.

Bu araçların ağırlık dağılımı ise şöyledir:

  1. Instagram
  2. Youtube
  3. Facebook
  4. Twitter
  5. Kurumsal web siteleri
  6. Kurumsal web sitelerindeki tanıtım filmleri

Öğrencilerin üniversite tercihinde etkilenmiş olduğu tanıtım araçları gruplarına ilişkin ortalamalar:

  • Web Sitesi ve Sosyal Medya % 27
  • Danışman Desteği % 20
  • Bireyin Kendi Çabaları % 19
  • Sosyal Çevre ve Aile % 18
  • Geleneksel Tanıtım Araçları % 16
Öğrencilerin üniversite tercihinde kullanmış olduğu sosyal medya dışındaki tanıtım araçların dağılımı / (yüzdelik dilim = “çok etkili oldu”)
  1. Kurumsal web sitelerini ziyaret ettim % 0,14
  2. Kurumsal web sitelerindeki tanıtım filmlerini izledim % 0,11
  3. Billboardları ve afişleri takip ettim % 0,03
  4. Broşür ve katalogları inceledim % 0,06
  5. Promosyon malzemelerinden etkilendim % 0,03
  6. Üniversitelerden gelen e-postalardan bilgi aldım % 0,07
  7. Üniversitelerin tanıtım günlerine / tanıtım çadırlarına gittim % 0,06
  8. Üniversitelerde yapılan konferans vb etkinliklere katıldım % 0,06
  9. Televizyonda yayınlanan tanıtım programlarını izledim % 0,04
  10. Radyolarda üniversitelere ilişkin yayınları ve reklamları takip ettim % 0,04
  11. Gazete/dergi haberleri ve reklamlardan yararlandım % 0,04
  12. Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerden fikir aldım % 0,25
  13. Arkadaşlarıma danıştım % 0,22
  14. Ailenin tanıdıklarından bilgi aldım % 0,22
  15. Kendim gidip ziyaret ettim % 0,15
  16. Öğretim üyelerini ziyaret edip yüz yüze görüşerek bilgi aldım % 0,09
  17. Mezunlardan bilgi aldım % 0,22
  18. Aile üyelerine danıştım % 0,38
  19. Meslek Odalarından bilgi aldım % 0,05
  20. İŞ-KUR’un iş ve meslek danışmanlarından bilgi aldım % 0,05
  21. ÖSYM kılavuzundan yararlandım % 0,23
  22. Danışman desteği aldım % 0,23
  23. Eğitim fuarlarına gittim % 0,08

Üniversite tercihinde, sosyal medya dışındaki tanıtım araçlarının etkinlik düzeylerini gösteren bu veriler incelendiğinde, üniversitelerin geliştirdiği tanıtım araçları içerisinde en etkili tanıtım aracının üniversitelerin web siteleri (%44), en az etkili tanıtım aracının ise promosyon malzemeleri (%7) ve otobüs ile metro duraklarındaki reklamlar (%7) olduğu görülmüştür. Bireyin sosyal çevresinin içerisinde ise %50 gibi en yüksek oranla üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerden etkilenildiği ortaya çıkmıştır. Radyolarda üniversitelere ilişkin yayın ve reklamların ise %9 ile en az etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bireyin kendi çabaları grubu içerisinde ise en yüksek etki %65 ile aile üyeleri iken, en az etkiye sahip olan %11 ile meslek odalarından aldıkları bilgilerdir. ÖSYM Kılavuzu ve diğer danışmanlar grubunda ise ÖSYM Kılavuzu %52 ile en etkili olurken, eğitim fuarları %18 ile en az etkiye sahip olan tanıtım aracı olmuştur.

Tüm bu verilerden ortaya çıkan sonuçlar ise son derece nettir. Üniversitelerin, tanıtım çalışmaları yaparken sosyal medyaya ve web sitelerine daha fazla ağırlık vermeleri gerektiği; çünkü reklam amaçlı yapılan bazı tanıtım faaliyetlerinin (billboard, otobüs durakları, promosyonlar vb) düşünüldüğü kadar tercihlerde etkili olmadığı, bu nedenle üniversitelerin reklam bütçelerini hazırlarken bunu da dikkate almaları önerilebilir.

Kısacası… Doğru hazırlanmış bir web sitesi (ve landing page), iyi düşünülmüş bir reklam kurgusu, ölçülebilir bir bütçe, gündemi takip eden sosyal medya hesapları ve yaratıcı videolar ile hedeflenen öğrencilere ulaşmak ve kayıt almak…

Düşündüğünüzden daha kolay olabilir. Biz Profaj olarak, üniversitelerin daima yanındayız.

 (*) Kaynak: Tübitak – dergipark.org.tr

Menü