2019 YKS oturumları 15-16 Haziran’da gerçekleştirildi. Üniversite hayali ile uzun süredir sınava hazırlanan öğrenciler, bu tarihlerde sınavda ter döktü. Şimdi ise sıra sonuçlarda. Sonuçlarını öğrendikten sonra tercih yapmaya başlayacak olan öğrenciler, bir yandan da gidecekleri üniversiteyi merak edip araştırıyor. Google’da; “eğitim” ve “üniversite” ile ilgili aramalardaki artışın, önümüzdeki günlerde zirve yapması bekleniyor.
YKS sınav sonuçlarının açıklanacağı 18 Temmuz’dan sonra tercih dönemi başlayacak ve öğrenciler, hayalini kurdukları üniversiteyi mercek altına almaya başlayacaklar. Bu da demek oluyor ki, tercih döneminde üniversiteler de adaylara kendilerini en iyi şekilde tanıtabilmek, bölüm ve programları hakkında detaylı bilgi verebilmek amacıyla kapsamlı bir tanıtım çalışması içine girecekler.
Bu anlamda, üniversitelerin, adaylara ulaşmak için izleyecekleri iletişim stratejisini belirlerken, öğrencilerin daha çok hangi kaynaklardan bilgi aldığına ve tanıtım araçlarının tercihlerini nasıl etkilediğine dikkat etmeleri son derece önemli… Tanıtıma yönelik yapılacak faaliyetlerin, daha etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirmesi de mümkün öte yandan.
Geçtiğimiz dönemde yapılan bir araştırmada (*) üniversiteler özelinde tanıtım araçlarının etkinliği ve öğrencilerin üniversiteler hakkında hangi kaynaklardan bilgi aldığı ölçülmüş ve geniş kapsamlı bir anket çalışması yapılmış.
Araştırma sonuçlarına göre geleneksel tanıtım araçlarının (gazete dergi ilanı, radyo ve Tv yayınları, katalog, broşür, promosyon malzemeleri, açıkhava reklamları, eğitim fuarları) etkinliği son derece azalmış görünüyor. Çünkü bu mecralar, öğrencilerin tercihini “en az” yönde etkilemiş. Web sitesi, internet üzerindeki reklamlar, videolar ve sosyal medya hesapları ise öğrencilerin tercihini olumlu yönde etkilemiş.
İnternet, YouTube videoları ve sosyal medya araçları, üniversitelerin tanıtımında ve aday öğrencilerin tercihinde, bu yıl da ilk sıradaki yerini koruyacak görünüyor.
(*) Kaynak: Tübitak – dergipark.org.tr