İnternet sitenizin ana sayfası, mevcut ve potansiyel müşterilerinizi dijital dünyada karşıladığınız yerdir. İnternette de birçok pazarlama aktivitesi yapıp müşterilerimizi ana sayfamıza getirmek isteriz. Dolayısıyla ana sayfa, internet sitenize giren kullanıcıların internet sitenizde verimli zaman geçirmesi, aradığını ve istediğini bulabilmesi ve sitede kalma süresi internet sitenizin doğru çalışıp çalışmadığını gösteren önemli göstergelerden biridir.
Bounce Rate, yani ana sayfaya gelen ziyaretçilerin doğrudan çıkma oranı, özellikle bir E-Ticaret siteleri için çok önemlidir. Doğrudan Çıkma Oranı (Bounce Rate), internet sitenizin ziyaretçilerinin sadece bir sayfayı görüntüledikten sonra sitenizden çıkma yüzdesidir. Dolasıyla, Ana Sayfa Bounce Rate değeri ne kadar düşük olursa internet siteniz o kadar başarılı demektir. Örneğin, yavaş açılan bir sitede kimse kalmaz istemez. İnternet sitenize gelen kullanıcılar sitenizde aradığı ve istediği bilgiye ulaşamıyorsa sitenizden çıkma oranı çok yüksek bir oranda artar.
Ana Sayfa için Bounce Rate’i arttırmanız ve internet sitenizin kullanıcı dostu olmasını sağlayabileceğiniz 20 ipucuyu sizlerle paylaşıyoruz.
1- Bounce Rate değerini doğru ölçtüğünüzden emin olun.
2- Kullanıcıları internet sitenize çektiğiniz her sayfa için Bounce Rate’i inceleyin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Bounce Rate değeri ne kadar düşük olursa internet siteniz o kadar başarılı demektir. Dolayısıyla, yüksek Bounce Rate değeri veren sayfa ve aktiviteleri yeniden değerlendirin.
3- Bounce Rate değerlendirmesini sadece ana sayfanızda değil, tüm sayfalarda aynı analizi yapın.
4- İnternet sitenizde, özellikle ana sayfada “call-to-action” butonlarına önem verin. Başka bir deyişle, mevcut veya potansiyel müşterilerinizin internet sitenize geldiklerinde ne yapmalarını istediğiniz eylemlerin ön planda ve görünür bir yerde olmasını sağlayın.
5- Sayfalarınız açık ve net olsun. Örneğin, gündemde 5-10 kampanyanız varsa, en önemli olan kampanyayı ön plana çıkarın.
6- Müşterilerinizin ilgisini çekmeyecek içerikleri sayfanızda barındırmayın. Sıkıcı ve uzun metinlerdense sade ve hızlı okunabilir bir dil ile yazılarınızı yayınlayın.
7- İnternet siteniz için kullandığınız yazı fontu çok önemlidir. Sitenizde bütünlük olması açısından mümkünse tek bir font kullanmayı tercih edin. Küçük puntolar ile her şeyi sığdırmaktansa ideal bir font büyüklüğü ile fazla metinleri çıkartarak içeriklerinizi yenileyin.
8- İnternet sitenizin hızı, kullanıcılar için çok önemlidir. Ziyaretçiler iki saniye üzerinde yüklenen web sitelerini yavaş bulur ve sayfanın yüklenmesini beklemeden sayfayı kapatabilir. Bu bekleme süresi her geçen yıl da da azalıyor. Bu yüzden her sene internet sitenizi iyileştirme yolunda hedefler koyun.
9- İnternet sitenize giriş yapıldığı anda otomatik oynayan bir video, müzik veya ses kullanıcıları rahatsız eden özelliklerden bazılarıdır, bu yüzden bunları internet sitenizde ve ana sayfada bulundurmamaya özen gösterin.
10- Ana sayfa ve diğer tüm sayfalarda arama kutucuğu bölümünü görünür bir yerde olmasını sağlayın ve bu kutucuğun iyi çalıştığından emin olun. Kullanıcıların internet sitenizde aradığı her şeyi bulmalarına yardımcı olun.
11- Bir E-Ticaret siteniz varsa ürün ve hizmetlerinizi mutlaka kategorilere göre ayırın. (Çok Satanlar, Kampanyalar…vb. gibi)
12- Müşterilerinizi her zaman dinleyin ve internet sitenizde de müşterilerinizin geri bildirim yapmalarını sağlamak için bir sayfa veya bölüm oluşturun.
13- Herkes kendini özel hissetmek ister bu yüzden kişiselleştirme araçlarını kullanmaya özen gösterin. Örneğin, “En son bu ürünü ziyaret etmiştiniz”, “Sizin seveceğiniz ürünler” gibi…
14- Online Destek – Online Chat – Canlı Destek Hattı hizmetlerini kullanın.
15- Müşterilerinizin sorabileceği her türlü sorunun cevabını internet sitenizde bulundurun. Örneğin, eğer bir E-Ticaret siteniz var ise müşterileriniz her zaman satın alma ve satın alma sonra hizmetler hakkında bilgi almak ve alışverişini güvenle tamamlamak ister. Bu yüzden kargo ücretinden teslimat bilgilerine, kargo şirketinden iade bilgilerine kadar her detayı içeren bir sayfa oluşturun.
16- Ziyaretçilerinizin internet sitenizde ne kadar süre durduğuna, en çok hangi sayfalarda gezindiğine bakın ve her zaman rakipler ile kendinizi kıyaslayın. Rakip analizi çok önemlidir.
17- Eskiden moda olan ama günümüzde popülerliliğini yitiren, internet sitenizi yavaşlatan “Pop-up” eklentisini kullanmayın. Kullanıcılar, Pop-up’lardan oldukça rahatsız oluyor.
18- İnternet sitenizde başka bir siteye link verdiyseniz, bu linkin yeni bir sekmede açılmasını sağlayın. Bir diğer sekmede sizin internet sayfanız hala açık kalsın.
19- Web tasarımlarınızda mutlaka yenilikler yapın. Dijital dünya her zaman yeni gelişmeler doğuruyor. Gündemi yakalamak için bu trendleri takip edin.
20- Müşterilerinizin size güvenmesini sağlayacak ögeleri (referans, başarılı işler, örnekler vb. gibi) ön plana çıkarın.