İhracata Başlamak Sandığınız Kadar Zor Değil

Blog

İyi yerelleştirilmiş internet sitesi, Google reklamları ve dijital pazarlama çalışmaları ile işinizi yeni pazarlara kolaylıkla açabilirsiniz.

Bugüne kadar yerel pazara odaklanmış olan ve yurtdışı pazarlar hakkında sınırlı bilgiyle faaliyet gösteren firmalar için ihracata başlamak büyük bir adımdır.

Küreselleşen ekonomi dikkate alındığında yurt içinde rekabet gücünü arttırabilmek, değişim sürecine ayak uydurabilmek, gelişmek ve büyümek için ihracata önem verilmesi gerekmektedir.

Örneğin komşumuzun yumurtası, tuzu, şekeri veya kahvesi kalmadığında ilk aklına gelen çözüm, en yakın komşusundan eksiklerini tamamlamaktır. Bu gibi durumlarda ilk çaldıkları kapı bizler oluruz.

Komşuluk hatırıyla karşılık beklemeksizin yaptığımız bu değiş-tokuşlar aslında ticaretin de temel mantığını ortaya koymaktadır. Tek fark, değiş-tokuşun yerini alışverişin almasıdır. İhracat da aslında ülkelerin eksik malzeme ihtiyaçlarını birbirlerinden karşılamasıdır. Yani tıpkı gündelik hayatımızda olduğu gibi eksik olan malzemeleri elinde bulunduran bir ülke (ihracatçı ülke) ile malzeme eksikliğini tamamlamak isteyen bir diğer ülkenin (ithalatçı ülke) ilişkisidir.

 

İhracat nedir?

İhracatın esas unsuru; yabancı ülkeye döviz karşılığı yapılan satıştır. Dolayısıyla ihracat, ihracatçı için olduğu kadar ihracatçı ülkeler için de büyük önem arz etmektedir. İthalat için pek çok koruma önlemi, tedbirler ve kotalar gibi sınırlandırmalar esas iken, ihracat tüm ülkelerde vergi indirimleri, muafiyetler gibi pek çok destek unsuruyla desteklenmektedir.

 

İhracatın önemi

İç pazarda başarılı olan firmalar uluslararası pazarlara girdiklerinde pazar paylarını genişleterek karlılıklarını arttırabilir. Dış pazara açılan firmaların iç pazardaki müşterilere olan bağımlılıkları azalır ve dolayısıyla iç pazardaki durgunluk ve kriz dönemlerinden etkilenmezler. Çünkü dış pazarlar, iç pazarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük satış ve kâr potansiyeli taşır.

 

Dijital pazarlamanın ihracattaki yeri

Dijital pazarlama, internet reklamları, işletmelerin ürün ve hizmetlerini dünya çapında ve Türkiye’de pazarlamasına ve satış fırsatı yakalamasına olanak sağlar. Eğer, dijital pazarlama konusunda aklınıza takılan her türlü sorunuzu yanıtlayan bir şirketten danışmanlık hizmeti alıyorsanız, ihracat hamleleriniz çok daha kolay ilerleyecektir.

İşte Profaj, tam da burada devreye girer ve size yol gösterir. Dijital pazarlamadaki teknolojik gelişmeler ve son trendler, etkinliği ve verimliliği kanıtlanmış fark yaratan pazarlama taktikleri ve daha fazla satış getiren reklam modellerini sizinle paylaşır. Ayrıca Google reklamlarının hedefleme yöntemleri, doğru reklam stratejileri ve yurtdışı reklamlarında devlet destekleri gibi konularda tüm deneyimlerini size aktarır.

Profaj, ihracata başlamadan önce ana i̇hracat stratejinizi oluşturmak ve pazarlama planınızı geliştirmek için de sizinle birlikte omuz omuza çalışır. Gireceğiniz pazardaki amaçlarınız, hedefleriniz ve karşılaşılacak zorlukların aşılmasında her zaman yanınızdadır.

Bunun yanı sıra; ihracat yapan ya da ihracata başlamayı planlayan tüm firmaların mutlaka sahip olması gereken web sitenizi istenilen dilde kurup yayına alır. Ayrıca markanızı ya da firmanızı tüm yönleriyle tanıtan, hedef kitle analizleri doğrultusunda kurgulanmış videolar hazırlar. İnternet üzerindeki reklamlarınızı hedef kitlenize ulaştırır. İhtiyaç duyulması halinde, ihraç etmeyi düşündüğünüz ürününüz için ambalaj ve etiket tasarımlarını yapar. Firmanızla ilgili kurumsal kimlik tasarımlarını, ürün broşürlerinizi ve kataloglarınızı tasarlar ve hayata geçirir. Güvenilir ve uluslararası şirket imajınıza katkıda bulunur.   

Kısacası Profaj; ihracata başlayarak işini büyütmek ve markasını dünyaya tanıtmak isteyen firmalar için hem danışmanlık, hem de kreatif fikirleriyle yanınızda olan bir “tam hizmet ajansı”dır.

 

Özetle 12 adımda ihracat

  1. İhracata başlamadan önce ana i̇hracat stratejisini ve pazarlama planını geliştirmek için i̇lgili kamu kurumlarından ve pazarlama şirketlerinden destek alın.
  2. Eksiksiz bir pazar araştırması yapın, hedeflerinizi doğru analiz edin. Hedef pazarınıza en uygun ürün üzerinde yoğunlaşın.
  3. Hedef bölge ve pazarınız için en uygun ihraç fiyatınızı belirleyin.
  4. Yurt dışı acentelerin, distribütörlerin veya temsilcilerin seçiminde dikkatli davranın.
  5. Bir veya en çok i̇ki coğrafi bölgeye odaklanın, seçtiğiniz bu bölgeyi ya da bölgeleri sağlam bir büyüme yakalayabilmek i̇çin temel olarak alın. Lojistik avantajlara önem verin.
  6. Eğer iç pazarda yeni bir taleple karşılaşırsanız, i̇hracat faaliyetlerinizi durdurmayın.
  7. Uluslararası pazarlardaki temsilci, distribütör ve müşterilerinize karşı, tıpkı i̇ç pazardakiler gibi eşit davranın.
  8. Tek bir pazarlama tekniği ve belli bir ürünün, bütün ülkelerde otomatik olarak başarılı olacağını düşünmeyin. Her ürün ya da pazar için farklı bir strateji oluşturun.
  9. Başka ülkelerdeki düzenlemelere uygun olacak ve kültürel tercihlere cevap verecek şekilde ürünler geliştirin.
  10. Hizmet, satış ve garanti mesajlarını ilgili dillerde bastırıp ürününüze ekleyin.
  11. Tanıtım ve reklam vaadlerinizi hedef pazarınıza göre tasarlayın. Bunun için profesyonel destek alın. Alıcının kararını etkileyecek bir iletişim dili kullanın.
  12. Aracı, temsilci ya da distribütörlerle çalışırken “önce sat, sonra kazan”, “Benim malım çok i̇yi, i̇şine geliyorsa al”, “Önce peşinatı ver, sonra malın üretimine geçeyim”, “Ben büyük firmayım” gibi düşüncelerden uzak durun.
, ,

Benzer Yazılar

Menu