Profaj Dijital Medya Güncellemeleri / Mart

     Ocak ve şubat aylarında derlediğimiz dijital medya güncellemelerine mart ayında da devam ediyoruz. Dijital pazarlama stratejinizde fırsatları yakalamak ve gözden kaçırdığınız haberleri kontrol etmek için önceki aylarda hazırladığımız güncellemeleri de blogumuzda bulabilirsiniz.

 

  • Tweetlerinizin Altında Temizlik Zamanı

    Şimdiye kadar Facebook ve Instagram’da yaptığımız paylaşımların altındaki yorumları istediğimiz zaman gizleyebiliyor ya da silebiliyorduk. Ancak Twitter’daki tweetlerimizin altına gelen mentionlara herhangi bir müdahalede bulunamadığımız için orada kısmen daha savunmasızdık.

    Kod uzmanı Jane Manchun Wong tarafından gizli kodları bulunarak ortaya atılan iddiaya göre, yakın bir zamanda bu durum son buluyor. Artık attığınız bir tweetin altında küfür, hakaret, yanlış bilgilendirme vb. gibi size rahatsızlık veren bir mention varsa onu gizleme hakkına sahipsiniz. Ancak tabii ki gizlediğin mention tamamiyle silinmiyor, sadece sizin tweetinizin altında görüntülenemiyor.

    Ne zaman kullanılmaya başlanacağı bilinmeyen bu özelliğin Facebook ve Instagram’daki yorum silmekten en önemli farkı ise; artık tweetinizdeki seçenekler kısmında “gizlenen mentionları gör” yazılı bir buton yer alacak ve kullanıcılar buraya tıkladığında, gizlediğiniz yorumları ayrı bir şekilde görebilecek.

 

  • Instagram Üzerinden Alışverişte Yeni Dönem

    Geçtiğimiz yıl duyurulan ve oldukça ilgi çeken Instagram’ın alışveriş sisteminde önemli yenilikler için ilk adım atıldı. “Instagram İle Ödeme Yap” seçeneği, dünyanın önde gelen 20  markasında denenmeye başlandı.

    Instagram’ın geçen yıl uygulamaya başladığı ve oldukça sık kullanılan alışveriş özelliği ile kullanıcılar, Instagram’da gördükleri ürünü satın almak için markanın web sitesine yönlendiriliyordu. Yeni gelecek güncelleme ile bu sistem artık değişiyor ve kullanıcı Instagram’dan çıkmadan kişisel bilgilerini girerek istediği ürünü satın alabiliyor. Bu sisteme geçtikten sonra ücretlendirme sistemini de değiştireceğini açıklayan Instagram, kullanıcılardan hizmet bedeli yerine, satın alımdaki dönüşüm oranı karşılığında markalardan komisyon kesmeye başlayacağını açıkladı.

    Şu anda Amerika’daki 20 önemli markada test edilmeye başlanan bu sürecin tüm markalar için uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz belli değil. Ancak görünen gidişata göre Instagram, online alışverişte de öncü bir mecra olma yolunda hızla ilerliyor.

 

  • Facebook Oyun Pazarındaki Varlığını Güçlendiriyor

    Oyun sektörünün gün geçtikçe büyümesi ve özellikle dijital pazarlama alanında ses getiren çalışmaların artmasıyla birlikte, Facebook da geçen sene “Fb.gg” ismini verdiği oyun yayını platformunu kullanıma açmıştı.

    Bu platformu destekleyecek özelliğini de bu ay açıklayan Facebook; oyun videoları, oyun yayınları ve oyun gruplarını bir arada toplayan bir sekme oluşturdu. Anasayfadaki bildirim sekmesinin yanında konumlandırılacak olan bu sekme, özellikle oyuncu kitlesinin hem video ve yayınlara daha kolay ulaşabileceği hem de gruplarda sohbet etme imkanı bulacağı bir yer olarak tasarlanıyor. Twitch ve Youtube ile girdiği oyun yayını rekabetinde elini daha da güçlendirmeyi hedefleyen Facebook’un bir diğer farklılığı ise, yayınlarda yapılan bağışlardan diğer rakiplerine oranla daha az komisyon alması.

    Facebook getirdiği bu yeniliklerle birlikte Youtube ve Twitch’i tahtlarından indirebilecek mi henüz bilemiyoruz ancak, sosyal mecralardaki üç büyük şirketin girdiği bu sert çekişmenin en karlı çıkan tarafı kesinlikle oyuncular olacak.

 

  • Twitter’dan Yeni Kamera Özelliği

    Daha çok yazılı metinler üzerine kurulu olan Twitter, görsel ve video paylaşımları açısından da kendisini geliştirmek için çalışmalara ve güncellemeler yapmaya başladı.

    Gelen kamera özelliği ile Twitter uygulaması üzerinden fotoğraf ve videolar çekerek bunları anlık akışta paylaşmak mümkün, buna ek olarak kamera uygulamasına gelecek güncellemeler de duyurulmaya başlandı. Yeni güncellemelerle birlikte anasayfadayken ekranı sola kaydırarak kameraya ulaşabiliyorsunuz. Getirilen bir diğer yenilikte ise; artık bir etkinlikteyseniz ve konum özelliğiniz açıksa çektiğiniz fotoğrafa o etkinlikte olduğunuzu belirten bir konum etiketi öneriliyor.

    Twitter görsel paylaşımlara önem vererek yaptığı bu değişikliklerle kullanıcılar arasındaki etkileşimi arttırmayı hedefliyor. Metnin yanında görselin de yoğun bir şekilde kullanıldığı bir Twitter’ın kullanıcılar için nasıl bir deneyim sunacağı ise merak konusu.

 

  • Instagram Video İçin Beklenen Yenilik

    Günümüzde video izlemek için en çok kullanılan uygulamalardan biri olan ve ciddi bir video izlenme trafiğine sahip olan Instagram, kullanıcılarının yoğun isteğini karşılıksız bırakmayacak gibi görünüyor.

    Jane Manchun Wong’un ulaştığı gizli kodlara göre Instagram’daki videolara uzun zamandır beklenen bar artık ekleniyor. Neredeyse bütün sosyal mecralarda olan, hatta Instagram’ın IGTV’de de kullandığı video barı ile akıştaki videolar da ileri ya da geri sarılabilecek. Bu güncelleme ile Instagram’ın, kullanıcı geri bildirimlerini geç de olsa aslında göz ardı etmediğini bir kez daha görmüş olacağız.

    Tabii ki bu yazdıklarımız, eğer bu güncelleme gerçeğe dökülürse geçerli olacak çünkü şu ana kadar Instagram’dan konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir açıklama gelmedi. Dolayısıyla bu güncellemenin hayata ne zaman geçeceği ise net olarak belli değil.

 

    Yapılan teknolojik geliştirmelerin dışında kalan bazı haberler ise içinde bulunduğumuz dijital dünyanın ne kadar değişik durumlara gebe olduğunu bize bir kez daha gösterdi.

 

  • Anne Karnındaki Instagram Fenomeni

    “Kidfluencer” kavramı artık hayatımızın ve sosyal medyanın kaçınılmaz bir gerçeği haline dönüştü. Özellikle ünlü kişilerin çocuklarının, hatta bebeklerinin birer fenomen haline dönüşmesine tam alışmıştık ki, bu seferki fenomenimiz doğmayı bile bekleyememiş gibi görünüyor.

    Fisher ailesinin yeni bebekleri henüz annesinin karnındayken küçük çaplı bir fenomen haline geldi. Doğmadan sahip olduğu 115.000 takipçiyle belki de bir rekor kırmış olan Halston Black Fisher, ailenin en yeni fenomeni oldu. Evet ailenin yeni fenomeni diyebiliyoruz çünkü aslında Fisher ailesinin her ferdi birer fenomen. Anne ve babanın zaten Instagram ve Youtube’de hatırı sayılır bir kitlesinin olmasının yanı sıra, çiftin iki yaşındaki tek yumurta ikizleri Taytum ve Oakley için açılan hesabın da şu an tam olarak 2.6 milyon takipçisi var.

    Doğumundan önce hesabındaki tek görselle 115 bin takipçiye ulaşan Halston Black Fisher, mart ayının sonlarına doğru dünyaya geldi ve şu an 361 bin takipçili bir Instagram hesabının sahibi. Hesap yönetimi tabii ki anne ve babası tarafından yapılıyor olsa da “kidfluencer” kavramının özellikle etik açıdan tartışılacak çok noktası olduğu da bir gerçek.

 

  • WhatsApp Dedikoduları Alevleniyor

    Grup konuşmaları özelliği iş yerlerinde, okullarda ve yakın arkadaşlar arasında oldukça yaygın olan WhatAapp, gruplardaki konuşmalara hareket getirecek yeni özelliğini daha da yaygınlaştırıyor.

    Geçtiğimiz yıllarda getirilen ‘cevapla’ seçeneği ile yazışmalara akıcılık kazandıran WhatsApp, grup konuşmalarında bu özelliğine birkaç yenilik ekliyor. Artık grupta yazılan bir mesajın cevabını o kişiye özelden verebiliyorsunuz. Çok fazla bilinmese de Android için şu anda kullanımda olan bu özellik, mart ayı içerisinde masaüstü ve web sürümlerinde de geçerli olacak. Ancak özelliğin iOS cihazlara ne zaman sunulacağı ise henüz bilinmiyor.

    Bu özellik yaygın bir kullanıma ne zaman ulaşabilir bilemiyoruz ancak, WhatsApp gruplarındaki hararetli dedikodulara ve koyu muhabbetlere katkısı olacağı kesin.

 

  • Twitter Hesaplarını Kitleyen Şaka

    Mart ayının en eğlenceli içeriğini ise sona sakladık. Twitter’daki bir tweete uyup da doğum tarihinizi 2007 yaptıysanız bu haber size hiç de eğlenceli gelmeyecek ancak, umarız ki bu bilgiye inanan binlerce insandan biri değilsinizdir.

    Atıldıktan kısa bir süre sonra viral olan bir tweete göre; eğer Twitter’da doğum tarihinizi 2007 yaparsanız Twitter’ın gizli bir renk temasını açığa çıkarmış oluyordunuz. Bu tweete inanan birçok insan hesap ayarlarından doğum tarihlerini güncelledi ve beklemedikleri bir şekilde hesapları kitlendi. Twitter yönetmeliklerine göre 13 yaşın altında bir kişinin Twitter hesabı açması uygun değil. Doğum tarihlerini 2007 yaparak yaşlarını 12 olarak göstermiş olan kullanıcıların hesaplarının kitlenmesinin sebebi de bu oldu.

    Hesapları kitlendikten sonra şaşkınlığa uğrayan kullanıcıların hesaplarını tekrardan açtırma süreçleri de biraz sancılı oldu. Çünkü yaş sebebiyle kitlenen hesabınızı tekrar açtırmak için Twitter yetkililerine 13 yaşından büyük olduğunuzu ispatlamanız gerekiyor ki bu da nüfus cüzdanınızın görüntüsünü Twitter’la paylaşmanız anlamına geliyor.

, , ,

Benzer Yazılar

Menu